Duurzaam ondernemen

Kleine-Lijn, ambachtelijke katoendrukkerij te Blije
Kleine-Lijn geeft om de aarde, het milieu en de gezondheid van mensen. Zo zijn we ons bewust van de impact die de textielproductie kan hebben.
We streven er dan ook voortdurend naar om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken.
Omdat we ‘printen on demand’ hebben we geen overproductie.
Samen maken we de wereld een beetje mooier

Zonnepanelen
Op dit moment werken we in het atelier volkomen energie neutraal. Hiervoor worden o.a. zonnepanelen gebruikt.  

Water
Het watergebruik in het atelier word gerecycled. Dit houdt in dat we het water in het atelier hergebruiken. Het hergebruikte water wordt  o.a. gebruikt voor het schoonmaken van de zeefdrukramen.

Textielverf
We werken uitsluitend met textielverf op waterbasis en deze verf is geheel milieuvriendelijk. De textielverf is vrij van verontreinigende stoffen. Deze textielverf is kleur- en lichtecht.

Stoffen
De stoffen die we gebruiken zijn alleen natuurlijke stoffen zoals o.a. katoen, linnen, viscose, zijde en wol. Wij willen u graag wat meer informatie geven over de natuurvriendelijke materialen die we hoofdzakelijk gebruiken in ons atelier. 

Katoen komt van de katoenplant en is een veel gebruikte plantaardige vezel. Katoenen garens zijn vrij sterk. Hoe fijner en langer de katoenvezels zijn hoe meer glans. 

Linnen
komt van de vlasplant en is een natuurlijke, duurzame vezel. Linnen is vergeleken met katoen duurder omdat vlas veel bewerkingen moet ondergaan voor de vezels bruikbaar zijn. Linnen is sterker, kreukt meer en draagt koel. Daarom wordt linnen ook in zomerkleding verwerkt. In de maanden juni, juli en augustus is er een vlasroute. Follow the Blue Line verteld het verhaal van de teelt van het vlas tot en met handbedrukt linnen. De start van de route is bij Kleine-Lijn. Hier ontvangt u een inspiratiekaart met tips en informatie. 


www.vlasroute.nl

Zijde
is afkomstig van de cocon van de zijderups van de zijdevlinder. De meeste gelijkmatige en fijne zijde komt van de moerbeivlinder. Zijde afkomstig van andere vlinders heet wilde zijde. Zijde is soepel, heerlijk zacht en glanzend.

Viscose
wordt gemaakt van cellulose uit naaldhout of restanten van katoenpluis. Uit dit houtachtige materiaal wordt de grondstof cellulose gehaald. In het buitenland wordt viscose ook wel rayon genoemd.

Wol is een natuurlijke vezel van dierlijke afkomst. De meeste wol die gebruikt wordt komt van schapen.

TIP - Alle beetjes helpen
Je herkent het vast wel, ongemerkt gebruik je nog steeds heel veel plastic. En niemand kan meer ontkennen dat we daar iets aan moeten gaan doen. Gelukkig is er al veel verbeterd, maar het kan altijd beter. Zelf heb ik al heel wat verbeteringen doorgevoerd, en één daarvan ga ik met jullie delen! Een duurzame alternatief. In plaats van groente in plastic mee te nemen, neem ik deze groentetas mee naar de  winkel. Een bewuste keuze, fijn in gebruik en mooi om te zien.Leuk ook om cadeau te doen. Je kan de tas bijvoorbeeld vullen met wortels en uien, heerlijk om daar hutspot van te maken.
Een recept erbij en dan is het helemaal compleet.
Of je gebruikt bijvoorbeeld de groentetas om je groente of fruit in te bewaren, staat ook nog eens gezellig in de (bij)keuken. 

Wil jij nu ook zo'n groentetas? We hebben ze te koop in de winkel te Blije of vul hier het bestelformulier in.
Dan ontvang je zo spoedig mogelijk een bericht met informatie en sturen we deze groentetas zo naar je toe.
 

Powered by webXpress