Verfplantentuin

undefined

Wede in de tuin van Kleine-Lijn

De verfplantentuin van Kleine-Lijn

Blauw is wereldwijd de meest geliefde kleur en laat dat nu ook één van mijn lievelingskleuren te zijn. In de tuin, rond het atelier van Kleine-Lijn, staan heel veel planten waaronder ook diverse verfplanten.


Uit deze planten kun je kleurstof halen. Soms gebruik je hierbij de bladeren, een andere keer weer de bloemen en of de wortels. Eén van de verfplanten is Wede - Isatis tinctoria. Wede is een verfplant waaruit een blauwe kleurstof kan worden gehaald: pastel genaamd.

Een ontdekkingsreis naar pigmenten en verfstoffen

Bij Kleine Lijn zetten we ons in voor de planeet, het milieu en de welzijn van mensen. We zijn ons terdege bewust van de invloed die textielproductie kan uitoefenen op onze omgeving. Om deze reden streven we continu naar een zo duurzaam mogelijke werkwijze. In 2018 lanceerden we het vlasproject Follow the Blue Line, en recent, in 2023, hebben we een stap gezet richting het toegankelijk maken van onze verfplantentuin voor bezoekers.

lees meer

Kleur van het wad

Ik werk bewust met natuurlijke materialen om het milieu te verbeteren, met oog op de toekomst. Ik experimenteer met natuurlijke verfstoffen, verzameld tijdens wandelingen in het waddengebied, zoals planten en zeewier. Dit leidt tot unieke kleurstalen en inspireert nieuwe dessins. Geïnspireerd door het waddengebied, print ik deze dessins op natuurlijke textielen zoals katoen en zijde via zeefdruk. Bezoek www.kleurvanhetwad.nl voor meer informatie.

Kleur van het wad

We hebben een variëteit aan verfplanten aangeplant, waardoor bezoekers kunnen zien welke planten gebruikt kunnen worden voor het verven van textiel en de unieke kleuren die ze produceren. Deze verfplanten benutten we niet alleen voor het kleuren van textiel, maar ook voor het extraheren van plantaardige pigmenten voor de vervaardiging van olieverf, pastelkrijt, inkt en meer.

 

Door het delen van onze kennis over verfplanten en het proces van kleur- en pigmentextractie, bieden we onze bezoekers een blik in de 'levende kleurenbibliotheek' van Kleine Lijn.

 

De verfplantentuin staat open voor iedereen en is vrij toegankelijk.

Het PLANTaardig project is tot stand gekomen met steun van de versnellingsagenda Noordoost-Fryslân, een bewijs van onze inzet voor duurzaamheid en educatie.

Neem contact op