Cultuur en kunst educatie

Wij verzorgen een breed scala aan workshops zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs.



Door cultuuronderwijs te geven op school kunnen kinderen hun creatieve talenten ontdekken en leren zij spelenderwijs kunst te begrijpen.
Het is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend om met kunst en cultuur in aanraking te komen omdat ze het niet mee krijgen van huis uit.
Vandaar we het belangrijk vinden om op deze manier diverse workshops aan te bieden voor scholen.

Omdat we merken dat steeds mee scholen een cultuurweek of een cultuurdag organiseren hebben we ook een mobiele zeefdrukkerij.
De Mobiele Zeefdrukkerij komt graag naar u toe. Klik hier voor meer informatie.

Onderstaand een inspirerend aanbod aan workshops en kunstzinnige projecten! 

PUUR NATUUR

Handgemaakte kwasten van natuurlijke materialen

We gaan naar buiten en laten ons inspireren door de natuur rond de school. Takken, bloemen, blaadjes, veren, bessen en andere wildpluk vondsten vormen de basis van je tekenmateriaal. De wandeling laat je kennis maken met de prachtige vormen, lijnen en kleuren die de natuur ons geeft en die we aan de tekentafel gaan uitwerken tot prachtige illustraties. Met deze materialen maak je jouw eigen natuur illustratie.

PAPIER MAKEN
Voorbeelden van handgeschept papier o.a. met natuurlijke materialen zoals met bloemen en gras

De leerlingen maken nieuw papier van oud papier. Het is een leuke manier om papierrecycling zelf uit te voeren op school. En het nut te laten zien van de oud papier inzameling van uw school. Het sluit goed aan bij thema’s als duurzaamheid, recycling, reststromen en het bewust maken van hergebruik van materialen.
Papier scheppen
We malen met staafmixers in water geweekt oud papier tot pulp.
Dan scheppen we volgens een oeroude methode met de schepramen de pulp uit het water. Daarna laten we het papier drogen en een dag later kun je het handgeschept papier voorzichtig van de doeken afhalen. Nu heb je je eigen handgeschepte papier.

KLEUREXPLOSIE met de TIE DYE techniek

Het verfproces met diverse kleuren en afbindtechnieken en het resultaat

Leerlingen maken tijdens deze workshop kennis de Tie Dye techniek.
Er zijn vele mogelijkheden om patronen te maken met deze techniek. We laten hierbij voorbeelden zien en daarna gaan de leerlingen aan het werk met onder andere touwtjes en elastiekje voor het afbinden van het meegebracht artikel van wit katoen. 
De leerlingen nemen mee een wit t-shirt, een wit kussensloop of iets anders van wit katoen. Tijdens het werken met de vele kleuren textielverf ontdekken ze de mogelijkheden van deze techniek. Het eindresultaat is elke keer weer een verassing.

Ook heel leuk te doen met kinderen uit het basisonderwijs vanaf groep 3

LINOLEUM DRUKTECHNIEK
Lespakket - Zelfportret snijden uit gum. Daarna een boekje gemaakt volgens de Japanse boekbind methode.

We werken met de eeuwenoude druktechniek van de zgn. "hoogdruk”. Hierbij gaan de leerlingen gutsen uit gum of het zachtere kurklinoleum. Dan ga je met gutsen de tekeningen eruit gutsen. De leerlingen maken een afdruk op papier. Als je ze daarna inlijst is het een waar kunstwerk!
Is er een mogelijkheid voor meerdere lessen te geven op school? Dan bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een lespakket. Dit lespakket bestaat uit drie lessen. Namelijk les 1. Het maken van een boekje. Les 2. Het maken van een stempel. Les 3. Het drukken van de stempels in het boekje. Hierbij kunnen de leerlingen de stempels van elkaar gaan gebruiken en zo het boekje vol stempelen. Je maakt kennis met de boekdrukkunst!

ZEEFDRUKKEN

Ontwerp maken n.a.v. een thema. Daarna maak je een sjabloon en deze gebruik je voor het maken van de zeefdruk

Zeefdrukken is een techniek waarbij je verf door een zeef heen drukt, vandaar de naam zeefdruk.
Wij maken een papieren sjabloon. Daarna gebruiken we het sjabloon voor het zeefdrukken van de afdruk. We gebruiken hierbij inkt op waterbasis. Dan maken we een afdruk: we trekken met een "rakel” over de zeef, en zo duw je de verf door de zeef heen. Wanneer je dan het zeefdrukraam optilt dan staat de afdruk op papier of textiel.


Thema hiervan was maak een ontwerp met als inspiratie het spel Tangram

De school kan kiezen voor het zeefdrukken op papier of voor het zeefdrukken op textiel. Let op; zeefdrukken is een bewerkelijke techniek en daardoor is het bij deze workshop niet mogelijk dat alle leerlingen gelijktijdig gaan zeefdrukken.


Zeefdrukken, met als inspiratie je favoriete kunstenaar!

Op aanvulling van de kunstgeschiedenis lessen kunnen de leerlingen zich laten inspireren door een kunststroming.
Hier laten we een voorbeeld zien over Bauhaus.
Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten van 1919 tot 1933.

Van ontwerp naar zeefdruk, thema Bauhaus



























Powered by webXpress